Calatoria spre Eternitate

بسم الله الرحمن الرحيمMormântul

Aceasta este prima faza a vieţii de apoi: o groapa cu foc pentru ipocriţi si necredincioşi si o gradina pentru credincioşi. Aflam din numeroase naraţii despre pedepsele variate ale mormântului pentru numeroase acte de nesupunere. Dintre acestea ar fi ; necurăţarea de urina in mod corect, povesti spuse pentru a stârni cearta intre oameni, dormitul intenţionat intre rugăciuni; abandonarea Gloriosului Quran, fornicaţie si adulter, homosexualitate, dobânda si camăta, etc. salvarea de la aceste pedepse poate fi atinsa prin fapte bune făcute sincer doar de dragul lui Allah, căutând refugiu la Allah din fata pedepsei, prin recitarea surat al-Mulk(67), si prin alte fapte. Cei care sunt protejaţi de aceasta pedeapsa si nu vor suporta-o ii includ pe martiri, cei care au murit in timp ce erau de garda, cei care au murit in ziua de vineri, cei care au murit in copilărie, si alţii

Un imens corn care va răsuna de la îngerul Israfeel cel care aşteaptă comanda. Primul este denumit ,,Sunetul Socului”- Allah spune:

,, În Ziua când se va sufla în trâmbiţă, cei care sunt în ceruri şi pe pământ vor fi îngroziţi în afară de cei pe care Dumnezeu vrea să-i izbăvească. Toţi vor veni către El smerindu-se. 27:87”

Si totul va fi distrus. Apoi după 40 de ani, va răsuna iarăşi cornul, Sunetul Învierii, aşa cum Allah spune:

,, Când va sufla în trâmbiţă, cei din ceruri şi cei de pe pământ vor fi trăsniţi, afară de cei pe care Dumnezeu voieşte. Apoi se va mai sufla încă odată, şi iată-i în picioare privind.” 39:68

Învierea

Allah va trimite o ploaie torenţiala si trupurile vor germina de la coccis, si vor fi o noua creaţie, una care nu va muri niciodată. Vor fi inviati necircumcişi si goi. Vor putea sa vadă îngerii si jinn, si vor fi inviati potrivit faptelor lor.

Marea Adunare

Allah va reuni toate creaturile pentru conturile lor. Ei vor fi in soc, in stupoare ca oamenii intoxicaţi, pentru o zi colosala care va avea lungimea 50.000 de ani. Timpul lor pe pământ va părea ca si cum n-a trecut mai mult de o ora. Soarele se va apropia cam la o mila depărtare si fiecare va transpira potrivit faptelor lor. Tiranii la fel ca si cei slabi care i-au urmat vor cădea in dispute. Fiecare necredincios se va certa cu diavolul lui patron, Satan, si chiar cu propriile membre, si se vor blestema reciproc. Raufacatorii nedrepţi isi vor musca mâinile de remuşcare. Iadul va fi tars in fata lor de 70.000 de zăvoare si fiecare zăvor va fi ţinut de către 70.000 de îngeri. Când necredincioşi vor vedea iadul, vor dori sa se salveze cumva de la pedeapsa, sau sa se transforme in praf ca sa scape de tortura ce va sa vina. Nesupusul dintre credincioşi va fi pedepsit. Spre exemplu, acela care a refuzat sa plătească zakatul obligatoriu, va avea banii care a refuzat sa-i dea marcaţi pe el ca nişte tije de fier. Arogantul va fi înviat ca furnicile sa fie călcat in picioare. Tradatorul , delapidatorul si jefuitor vor fi expuşi. Hotul va veni cu ce a furat, ca toata lumea sa vadă. Pe scurt, toate lucrurile ascunse vor fi scoase la iveala clare si deschise. Cat despre cel drept, aceasta zi nu-l va speria, si va trece ca efectuarea rugăciunii zuhr.

Mijlocirea (Shafa’ah)

Este o mijlocire speciala implorata de către profetul Muhammad sallallahu alayhi wasallam, pentru toate creaturile, unde va interveni pentru eliminarea acestui mare necaz de la toţi oamenii si sa lase sa înceapă tragerea la răspundere (judecata). Vor fi alte forme de mijlocire implorate de către alte creaţii, cum ar fi profeţii, pentru îndepărtarea credincioşilor din iad si pentru ridicarea in nivele lor din Paradis.

Tragerea la raspundere (Hisaab)

Oamenii vor fi prezentaţi înaintea Stăpânului lor in grupuri pentru faptele lor sa fie văzute si chestionate. Vor fi chestionaţi si despre vieţile lor, tinereţea lor, averea lor, cunoştinţele lor, responsabilităţile lor, binecuvântările pe care le-au primit, facultăţile vederii, auzului si inteligentei, cum au fost utilizate fiecare in parte. Necredincioşii si ipocriţii vor fi traşi la răspundere in vederea ca toate creaţiile sa-i mustre, sa dovedească vinovatia lor, si pentru oameni, pământ, zile, nopţi, avere, îngeri si membrele lor vor sta martori împotriva lor. Ei vor admite păcatele lor si le vor recunoaşte. Cat despre credincios, fiecare va primi o sesiune privata unde vor admite fata de Allah doar păcatele lor, pina când vor crede ca vor fi distruşi, si le va fi spus lor:”Le-am ascuns pentru tine de lume si le voi ierta pentru tine, azi.”

Primii care vor fi traşi la răspundere vor fi urmaşii lui Muhammad sallallahu alayhi wasallam. Primele fapte de venerare luate in discuţie vor fi rugăciunile obligatorii. Primele dispute sa fie stabilite vor fi cele care includ vărsarea de sânge.

Desfăşurarea sulurilor faptelor

Sulurile in care sunt înregistrate fiecare fapta a unei persoane vor fi desfăşurate. Acestea vor fi înregistrările „unde nici cea mai mare sau cea mai mica fapta nu va ramine nejudecata.” Credincioşilor le va data sulul înregistrărilor in mina dreapta, iar necredincioşilor in mina stânga, in timp ce ipocriţilor le va fi data in mina stânga dar pe la spate.

Cantarul (Meezan)

Faptele vor fi cantarite pe o scara pentru ca fiecare sa fie răsplătit potrivit lor. Aceasta scara este un instrument real de măsurare cu doua mâini, unde faptele care au fost făcute din sinceritate pentru Allah si potrivit legislaţiei Islamului vor atârna greu. Unora dintre fapte le va fi dat o greutate si mai mare cum ar fi rostirea ,,laa ilaaha ill-Allah”, caracter bun, pomenirea lui Allah, rostirea ,,al-hamdu-lillah”, subhaan-Allahi wa bi-hamdihi si Subhaan-Allahil-azeem. Allah va da sau va lua faptele bune sau rele ale unora pentru răul pe care l-au făcut in viata lor.

Rezervorul (Haud)

Credincioşii vor veni sub un rezervor cu lichid. Oricine va bea din el nu va mai suferi sete niciodată. Pentru fiecare profet exista un rezervor special, iar cel mai deosebit este cel al profetului Muhammad sallallahu alayhi wasallam. Apa lui este mai alba decât laptele, mai dulce decât mierea, si mai aromatica decât mosc. Vasele lui sunt din aur si argint, iar numărul lor este asemenea numărului stelelor; lungimea lui este cam cat distanta dintre Ierusalim din Palestina pina in Aden din Yemen. Apa acestui rezervor izvorăşte din râul Paradisului numit „Al-kauthar.”

Testul credincioşilor

La finalul Zilei Adunării, necredincioşii vor merge in urma zeilor si idolilor pe care i-au venerat. Aceştia ii vor conduce in iad in grupuri precum triburi de oi, fie pe picioarele lor, fie traşi de fetelor lor.

Apoi doar credincioşii si ipocriţii vor fi lăsaţi in aşteptare, iar Allah va veni la ei si va întreba: „Ce aşteptaţi? Ei vor replica: „Noi aşteptam pe Stăpânul nostru.” Atunci Allah se va dezvălui lor expunând Semnul Promis (Shin), după care ei vor cădea jos in prostraţie, cu excepţia ipocriţilor, aşa cum Allah spune :

,,În Ziua când picioarele vor fi dezgolite, vor fi chemaţi să se prosterneze, însă nu vor mai putea. 68:42”

După aceea ei îl vor urma pe Allah, si podul Siraat va fi întins peste iad, iar Allah va da credincioşilor lumina lor si va întuneca lumina ipocriţilor.

Podul Siraat

Este un pod extins peste iad pe care credincioşii trebuie sa-l treacă pentru a ajunge in paradis. Profetul sallallahu alayhi wasallam, l-a descris ca pe „ceva care face pe cineva confuz si sa piardă paşii si calatoria sa. In el sunt cleme si cârlige precum spinii copacului Sa’daan…este mai îngust decât parul, si mai ascuţit decât marginea unei săbii…” (Muslim)

Credincioşii vor trece repede precum clipirea ochilor, sclipirea luminii si vor avea lumina lor conform faptelor lor, de la cea mai mare cat un munte si la cea mai mica cat vârful degetului. Unii vor ajunge in siguranţa dincolo, iar unii vor fi prinşi cu cleme si cârlige si aruncaţi in focul iadului. Ipocriţii nu vor avea nici o lumina: ei se vor întoarce înapoi, dar un zid se va ridica intre ei si credincioşi. Chiar daca vor dori sa treacă podul in siguranţa, vor cădea in focul iadului.

Iadul

Necredincioşii, ipocriţii si cativa dintre credincioşii nesupuşi vor intra in focul iadului. La fiecare 1000, 999 vor intra in focul iadului. Are şapte porţi. Căldura iadului este de 70 de ori mai severa decât orice foc din lumea asta. Corpul unui necredincios va fi făcut sa crească pentru ca el sa guste mai multa tortura: spaţiul dintre umerii lui va fi cat 3 zile de calatorie, iar mărimea unui dinte va fi cat muntele Uhud. Pielea lui va fi groasa si schimbata repetitiv după ce a ars temeinic in scopul creşterii durerii pedepsei. Băutura lor va fi ca apa fiarta care le va opări stomacul. Mâncarea lor va fi Zaqqum, extrem de amara, asemănătoare cu scurgerile unei răni si puroiul locuitorilor din iad. Cel mai puţin pedepsit dintre ei va avea doi cărbuni pe tălpile picioarelor si prin asta creierul lor va fierbe. In iad pielea lor va arde si vor fi folosite lanţuri si lăcate , topire, tragere si smulgere.

Limita

Profetul sallallahu alayhi wasallam a spus:”Credincioşii vor fi salvaţi de iad eventual si vor veni la limita dintre paradis si Iad. Aici se vor recompensa reciproc pentru injustitiile si crimele cu care au excedat limitele unul altuia in viata asta. Apoi după ce vor fi rafinaţi si curatati, vor fi primiţi in Paradis. Prin El in mâinile cui sufletul lui Muhammad se afla, fiecare dintre voi va sti locul lui in Paradis mai bine decât locuinţa lui in lumea asta.”

Paradisul (Jannah)

Paradisul este locuinţa finala a credincioşilor. Cărămizile ei sunt din aur si argint, iar mortarul din mosc. Pietrele lui sunt din perle iar praful din şofran. Are opt porţi, si fiecare se deschide cam pe o distanta de 3 zile calatorie. Are o suta de grade, si intre fiecare grad si următorul o distanta ca de la cer la pământ. Firdaws este cel mai înalt grad, si de aici izvorăsc râurile Paradisului. Acoperişul Paradisului este Tronul lui Allah, Cel mai Milos in Bunăvoinţa. Râurile lui sunt din miere, lapte, vin si apa, izvorând fara canale, iar credinciosul va putea sa le facă sa curgă aşa cum vrea el. fructele paradisului sunt permanente, la indemina si uşor de cules. Înăuntru sunt corturi din perle al cărei grosime este de 60 de mile, iar credinciosul va avea cate o soţie in fiecare colt. Barbatii vor fi maturi dar tineri fara bărbi. Tinereţea lor nu va dispărea niciodată, iar hainele lor nu se vor uza. Nu vor urina, defeca sau alte impuritati nu vor ieşi din trupurile lor. Pieptenii lor vor fi din aur si transpiraţia lor va mirosi ca moscul. Femeile Paradisului sunt toate virgine frumoase de aceeaşi vârsta cu companionii lor. Cei mai de jos locuitori ai paradisului le va fi dat ceea ce vor de zece ori. Servitorii lor sunt tineri ca perlele preţioase. Intr-adevăr printre cele mai mari fericiri ale paradisului va fi vederea Stăpânului lor Allah, si plăcerea lui Allah revărsata asupra lor, si locuinţa eternităţii in Paradis.


sursa: www.tafseer.info

traducere: Andrei Roxana Elena Rahmah


Andrei Roxana Elena