Cea mai profitabila ocupaţie

Dhikrul-lah (pomenirea si amintirea lui Allah)

بسم الله الرحمن الرحيم


Allah a făcut omul superior tuturor celorlalte creaturi si i-a dat omului darul vorbirii, făcând limba lui agila. Omul poate folosi aceasta binecuvântare atât pentru a face bine cat si rău. Daca alege sa o folosească pentru bine, îl va conduce spre fericire in viata asta si in cele mai înalte camere ale Paradisului. Daca alege sa o folosească pentru rău, atunci îl va conduce spre distrugere atât in viata asta cat si in viata de apoi. Pomenindu-l pe Allah este cel de-al doilea lucru, după recitarea Quran cu care un om isi poate ocupa timpul liber sau disponibil.

Virtuţile pomenirii lui Allah

Exista multe hadisuri care menţionează virtuţile dhikr-ului. Printre ele ar fi spusele Profetului sallallahu alayhi wasallam:”sa-ti spun despre cea mai buna dintre faptele tale toate, cea mai pura in estimarea Regelui tău, cea mai înalta in statusul faptelor, care e mai buna pentru tine decât sa cheltui aur si argint, si este mai buna pentru tine decât sa-ti intilnesti duşmanii si sa-i strângi de gat si apoi iei pe tine?” companionii au spus:”Da, chiar informează-ne, O Mesager al Lui Allah” Profetul sallallahu alayhi wasallam, a spus:”Este pomenirea lui Allah”. At-Tirmidhi

Sau

Profetul sallallahu alayhi wasallam, a spus:”Similitudinea dintre cel care-l pomeneşte pe Allah si cel care nu-l pomeneşte pe Allah este ca aceea dintre cel viu si respectiv cel mort.” Al-Bukhari

Multiplicarea recompenselor

Recompensa faptelor bune sunt multiplicate la fel ca si recitarea Quran, iar aceasta se face conform:


  1. ceea ce este in inima cuiva, credinţa lui in sinceritate, iubirea lui pentru Allah si ceea ce deriva din ea;
  2. contemplarea inimii in pomenirea lui Allah si preocuparea in asta, transformând pomenirea nu doar cu ajutorul vorbei. Cat despre cel care este deficient in aceste lucruri, atunci ispăşirea păcatelor si recompensa vor fi conform deficientei sale.

Beneficiile pomenirii lui Allah

 • - respinge, slăbeşte, umileşte si diminuează pe Satana in acelaşi timp mulţumindu-l pe Allah.
 • - dezvolta iubirea, apropierea, conştientizarea si frica de Allah. Rezulta in întoarcerea la Allah si pocăinţa fata de Allah si ajuta pe credincios sa se supună lui Allah.
 • Indeparteaza depresia si anxietatea din inima si aduce fericire, dând inimii viata, putere si puritate. Inima umana are un vid si o goliciune care poate fi umplute doar cu pomenirea lui Allah. Are o duritate care numai prin pomenirea lui Allah poate fi topita.
 • Pomenirea lui Allah este o vindecare si un tratament pentru inima. Produce putere si plăcere pentru inima, cu care nimic altceva nu se pot compara. Uitarea in pomenirea lui Allah, pe de alta parte, cauzează îmbolnăvire si este o boala in sine.
 • Lipsa pomenirii lui Allah este semn de ipocrizie, in timp ce pomenirea lui Allah foarte des este semnul unei credinţe puternice si iubire reala, adevărata pentru Allah, dat fiind faptul ca atunci când cineva iubeşte pe cineva si-l aminteşte tot timpul.
 • Daca un credincios ajunge sa-l cunoască pe Allah in timpuri bune amintindu-si frecvent de El, atunci Allah va fi cu el in timpurile dificile, mai ales la timpul morţii si stupoarea ei.
 • Pomenirea lui Allah este sensul salvării de la pedeapsa lui Allah, a instaurării liniştii intr-o persoana, cuprinderea milei lui Allah, si in căutarea îngerilor pentru iertarea acelei persoana.
 • Preocuparea limbii in pomenirea lui Allah o previne de la nebunie, bârfa, răspândirea disensiunii, falsităţii si alte acte interzise in islam.
 • Persoana care-l pomeneşte pe Allah va avea o fata strălucitoare, cu o dulceaţa si lumina care inspira respect si veneraţie. Pomenirea lui Allah este o lumina in viata acestei lumi, in mormânt si in viata de apoi.
 • Pomenirea lui Allah presupune ca Allah si îngerii vor trimite pace si binecuvântare peste cel care-l venerează pe Allah, iar Allah isi exprima mândria pentru cei care-l pomenesc, in fata îngerilor.
 • Cel mai bun dintre cei care-l venerează pe Allah este acela care îl pomeneşte pe Allah mult. Similar cu cei care sunt cei mai buni pentru ca isi amintesc de Allah prin post constant.
 • Pomenirea lui Allah face dificultăţile mai uşoare, complicaţiile in lucruri simple, iar asprimile mai moi. Aduce celui care venerează pe Allah susţinere si putere fizica.

„Pomenirea lui Allah este ca apa pentru peste. Ce s-ar face pestele daca ar fi separat de apa?” ibn Taimiyyah (radiallahu anh)sursa: www.tafseer.info

traducere: Andrei Roxana Elena Rahmah


Andrei Roxana Elena