Acţionând conform invataturilor

بسم الله الرحمن الرحيم


Invatatura fara practica este reproşabila in fata lui Allah, Mesagerului Lui si credincioşi. Allah Preaînaltul spune: „Oh, tu care crezi de ce nu faci ceea ce spui ca vei face? Este o monstruozitate înaintea lui Allah sa spui ceea ce nu faci.”

Abu Huraira a spus:”Similitudinea invataturii fara practica conform ei este precum comoara care nu este cheltuita pentru cauza lui Allah.”

Fudail a spus:”Invatatul ramane un ignorant asupra a ceea ce a invatat pina acţionează conform invataturii.”

Malik ibn Dinar a spus: „Ai putea întâlni un om care nu face nici o greşeala de gramatica in vorbire, totuşi toate faptele lui sunt greşite.”

Dragi fraţi si surori:

Allah a facilitata pentru voi citirea acestei benefice carti, ceea ce va mai ramine de făcut este fructul ei ceea ce consta in acţiunea conform invataturilor ei.

  • In aceasta carte prezentata vouă versurile Cartii lui Allah, Gloriosul Quran si explicarea lor a fost prezentata, deci străduiţi-va sa le puneţi in practica. Este menţionat despre companionii Profetului sallallahu alayhi wasallam, ca :,,…ar fi invatat 10 versuri sa le citească de la Profet sallallahu alayhi wasallam si n-ar fi trecut la altele pina nu ar fi aprofundat invatarea lor si practica lor. Ei ar fi spus:”Am invatat lecţia si acţiunea.” Legea islamica a încurajat punerea invataturii in practica. Ibn Abbas a spus despre sensul spuselor lui Allah Preaînaltul:”Ei l-au recitat cu recitarea lui corecta.” Intelesul este ca ei au urmat invatatura lui cu o practica corecta. Fudail a spus:”Intr-adevăr Quran a fost revelat pentru ca oamenii sa acţioneze conform lui, dar oamenii au luat simpla recitare ca pe o acţiune.”
  • In aceasta carte prezentata vouă, unele aspecte ale Sunnah Profetului sallallahu alayhi wasallam au fost prezentate, deci fiţi rapizi in a răspunde prin fapte bune conform invataturii ei. Oamenii drepţi ai acestei Ummah nu vor invata nimic decât ceea ce se vor sfătui unul pe celalalt in implementarea in mod corect si de asemenea sa cheme si pe ceilalţi sa acţioneze in concordanta cu comanda Profetului sallallahu alayhi wasallam, :”Daca va interzic ceva, atunci tineti-va departe de acel ceva; si daca va ordon ceva atunci executaţi-l cat de mult puteţi.” Bukhari si Muslim. Ei s-au temut enorm de pedeapsa dureroasa a lui Allah, aşa cum Allah Preaînaltul spune:” Atunci lasă-i pe cei care merg împotriva comenzii lui sa aibă grija ca nu cumva sa fie trazniti de încercare sau de o pedeapsa dureroasa.” Exista multe exemple ale dorinţei lor de a practica Sunnah in cel mai bun mod posibil. Exemplul lui Umm habibah, Allah sa fie mulţumit de ea, când a narat spusele Profetului sallallahu alayhi wasallam:”Oricine se roagă 12 rakat (unitati) intr-o zi si-o noapte, atunci Allah va construi pentru el o casa in paradis.” (Muslim). Ea a spus:”Nu le-am mai abandonat de când am auzit asta de la Mesagerul lui Allah, sallallahu alayhi wasallam.” Exemplul Imamului Ahmad care a spus:”Nu am narat nici o naraţie decât cele pe care le-am aplicat, chiar si pina la punctul ca profetului sallallahu alayhi wasallam i se scotea sânge de catre Abu tayyibah si i-a dat un dinar, si am mers la omul care se ocupa cu asta si i-am dat si eu un dinar pentru acelaşi lucru care mi la făcut si mie.”
  • După ce asimilezi cunoştinţe, invataturi si acţionezi conform lor, trebuie sa propaghezi ceea ce Allah binecuvântata in tine, ca sa nu te privezi pe tine însuti de recompensa propagării, nici alţi oameni de beneficiile ei. Profetul sallallahu alayhi wasallam a spus:” Aceia care ii ghidează către ceva bun vor avea o recompensa similara cu a celor care aplica invataturile.” (Muslim). Si el a mai zis, sallallahu alayhi wasallam, :”Cei mai buni dintre voi sunt cei care invata Quran si apoi ii invata pe alţii.” Bukhari. Potrivit cantităţii de bunătate pe care o propagi, recompensa ta va creste si faptele tale bune vor creste in viata asta si după moartea ta, aşa cum Profetul sallallahu alayhi wasallam a spus:”Când cineva moare faptele sale sunt tăiate cu excepţia a trei: caritatea, invatatura din care beneficiază alţii si un vlăstar evlavios care se roagă pentru el.” (Muslim)

Iluminism

Citim surah al-Fatiha mai mult de 17 ori in fiecare zi, si căutam refugiu de la a ne asemăna cu cei asupra cărora este manie si cei care s-au rătăcit. Totuşi ii imitam in acţiunile lor: abandonam studiul si acţionam in ignoranta, sau invatam, studiem dar nu acţionam conform acestora.

Ii cerem lui Allah sa reverse asupra noastră si sa ne beneficieze cu invatatura si fapte bune si Allah si Mesagerul Lui sallallahu alayhi wasallam, ştiu mai bine. Fie ca pacea si binecuvântarea lui Allah sa se reverse asupra lui Muhammad, sallallahu alayhi wasallam, familiei sale si a companionilor săi.


sursa: www.tafseer.info

traducere: Andrei Roxana Elena Rahmah

Andrei Roxana Elena