Important:

بسم الله الرحمن الرحيم1. Ce înseamnă credinţa in qadar? 

Credinţa in Qadar înseamnă sa afirmi cu convingere ca toate bune si rele au loc sub Măsura si Decretul lui Allah, si ca Allah face orice vrea. Profetul sallallahu alayhi wasallam, a spus:"Daca Allah ar fi fost sa pedepsească locuitorii cerurilor si pământului, ar fi putut s-o facă si nu ar fi fost nedrept cu ei, iar daca ar fi fost sa fie milos cu ei, Mila Lui ar fi mult mai buna pentru ei decât faptele lor. Daca cheltuieşti aur cat muntele Uhud de dragul lui Allah, el nu va accepta decât daca tu crezi in Qadar, si daca tu crezi ca orice cade asupra ta n-ar fi putut trece, si orice te-ar fi trecut n-ar fi putut sa cada asupra ta. daca ar fi sa mori crezând altceva decât asta, ai intra in Iad." (Ahmad)

Credinţa in Qadar înseamnă 4 lucruri:

- sa crezi ca Allah cunoaşte totul pina in cele mai mici detalii;

- sa crezi ca Allah a scris toate aceste detalii in Cartea Decretelor (Al-Lawh-il-Mahfooz)- aşa cum Profetul sallallahu alayhi wasallam, a spus: "Allah a scris masurile a diferite creaţii cu 50.000 de ani înainte de a crea cerurile si pământul." (Muslim)

- sa crezi ca Voinţa lui Allah se împlineşte si ca nimic nu o poate preveni si sa crezi in Abilitatea lui Finala ce nimic no face incapabila. Orice vrea Allah o sa fie, si orice Allah nu vrea, no sa fie.

- sa crezi ca Allah este Creatorul si Originatorul a tot, si ca tot ce exista in afara de Allah este creaţia Lui Allah.


2. Au oamenii abilitate, dorinţa si voinţa proprie?

 Da, oamenii au voinţa, dorinţa si alegeri personale, totuşi acestea nu sunt independente de Voinţa lui Allah, aşa cum Allah spune in Quran: "Si tu nu vrei, decât ceea ce vrea Allah." 81:29

Profetul sallallahu alayhi wasallam, a zis: " Fa fapte bune, căci fiecare este facilitat spre ceea ce a fost creat sa fie." (Al-Bukhary si Muslim)

Allah nea dăruit inteligenta la fel ca si facultăţile auzului si vederii pentru ca noi sa putem deosebi binele de rău. Ar fura un om inteligent ceva si sa pretindă ca a făcut-o pentru ca aşa a decretat Allah pentru el? Daca ar spune asta, atunci nimeni nul va scuza ci mai degrabă l-ar pedepsi si i-ar spune: Allah a decretat de asemenea pedeapsa pentru tine." Nu este permis sa te bazezi pe Qadar ca o scuza, deoarece asta duce la neîncredere.

Allah spune: ,,Cei închinători la idoli vor spune: “Dacă Dumnezeu ar fi vrut, nici noi, nici taţii noştri nu am fi fost închinători la idoli, şi nici nu ni s-ar fi oprit nimic.” Aşa şi cei dinaintea lor huleau până ce au gustat din urgia Noastră. Spune: “Aveţi vreo ştiinţă pe care s-o scoateţi la iveală înaintea noastră? Voi nu urmaţi decât nişte născociri şi vă mulţumiţi cu năluciri.”6:148


3. Ce înseamnă ihsan? 

Profetul Muhammad, sallallahu alayhi wasallam, a spus: "Înseamnă sa-l venerezi pe Allah ca si cum l-ai vedea, iar daca nu-l poţi vedea, atunci fii sigur ca El te vede." Ihsan este nivelul cel mai înalt al religiei.


Andrei Roxana Elena